Διατροφικές Συστάσεις για το Σακχαρώδη Διαβήτη
Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Πριν από την έναρξη εφαρμογής της ινσουλίνης, ο μόνος τρόπος στη προσπάθεια διατήρησης της γλυκόζης του αίματος σε χαμηλά επίπεδα ήταν ο περιορισμός των υδατανθράκων. Παρότι οι υδατάνθρακες της διατροφής έχουν τη μεγαλύτερη μεταγευματική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, φαίνεται πως και άλλοι παράγοντες, όπως η συνολική πρόσληψη ενέργειας, επηρεάζουν το επίπεδο της γλυκαιμίας.
Παρακάτω αναφέρονται οι Στόχοι Διατροφικής Αγωγής:
- Η συμβολή στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα φυσιολογικά όρια.
- Η ελαχιστοποίηση του κινδύνου υπογλυκαιμίας στους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς αλλά και σε αυτούς που παίρνουν αντιδιαβητικά δισκία
- Η επίτευξη της επιθυμητής απώλειας βάρους
- Η μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου ( μείωση λιπιδίων στο αίμα)
- Η διατήρηση καλής κατάστασης θρέψης
- Ο σεβασμός στις προτιμήσεις του συγκεκριμένου ατόμου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερη μακροχρόνια προσαρμογή της δίαιτας.