Φόρτωση...
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα dietonline.gr Ένας διαδικτυακός χώρος που μπορείτε να ενημερωθείτε για θέματα διατροφής, εθελοντικής δράσης και πολλά περισσότερα...

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ

\r\n

\r\n

\r\n

Δυστυχώς ειδήσεις που αφορούν την χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων ήρθαν και πάλι στο φώς της δημοσιότητας .Ο κάθε παραγωγός ίσως ευαισθητοποιούνταν εάν σκεπτόταν ότι αυτό που παράγει Θα το καταναλώσει και το παιδί του. Και θα έπρεπε να νοιαζόμαστε για το καλό όλων των παιδιών όπως και των παιδιών μας..

\r\n

Αλίμονο εάν τα θυσιάζουμε όλα στο βωμό του κέρδους..

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

Εισαγγελική έρευνα για επικίνδυνο φυτοφάρμακο που ...κιτρινίζει τις μπανάνες

\r\n 

\r\n

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά τις καταγγελίες ότι στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιείται από επιτήδειους επικίνδυνο φυτοφάρμακο για να ωριμάζουν γρήγορα οι μπανάνες.

\r\n

Την προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας μετά την κοινοποίηση του προστίμου που επέβαλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης στα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνονται και οι εκθέσεις σχετικά με την ύπαρξη απαγορευμένου φυτοφαρμάκου που ανιχνεύτηκε στα προϊόντα που ελέγχθηκαν.

\r\n

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει από άλλους χονδρεμπόρους καταγγελίες για «την ύπαρξη ωριμαντήριου μπανανών στην κεντρική λαχαναγορά Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιεί άκρως επικίνδυνα χημικά στοιχεία για να επιταχύνει την ωρίμανση των προϊόντων».

\r\n

Ποια είναι τα 10 τρόφιμα που δέχονται βροχή από φυτοφάρμακα

\r\n


Η χρήση φυτοφαρμάκων ξεκίνησε το '70. Σαράντα χρόνια αργότερα αυτή η πρακτική έγινε κανόνας και επικίνδυνα υπολείμματα φυτοφαρμάκων βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε τακτικά.

\r\n

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA) αναλύει περίπου 70.000 τρόφιμα για να διαπιστώσει το πόσα φυτοφάρμακα περιέχουν. Στο βιβλίο του ο Γάλλος αγρονόμος-μηχανικός Claube Aubert, «Manger bio, c'est mieux!» (Φάτε bio, είναι καλύτερα!) έχει συγκεντρώσει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

\r\n

Υπάρχουν υπολείμματα από 338 φυτοφάρμακα στα λαχανικά

\r\n

319 στα φρούτα

\r\n


93 στα σιτηρά

\r\n

34 στα ζωικά προϊόντα

\r\n

Ωστόσο όλα τα φρούτα και τα λαχανικά δεν επηρεάζονται από τα φυτοφάρμακα με τον ίδιο τρόπο. Τα πιό «τυχερά» είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο και ακολουθούν το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα πράσα, οι πατάτες.

\r\n

Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά τα πιο επηρεασμένα από φυτοφάρμακα:

\r\n

Τα αγγουράκια και τα κολοκύθια

\r\n


Πάνω από το 1/3 αυτών των λαχανικών είναι μολυσμένα, σύμφωνα με την EFSA. Ωστόσο όταν καθαριστούν και αφαιρεθεί η φλούδα τότε ο κίνδυνος μειώνεται.

\r\n

Τα όσπρια

\r\n


Πάνω από το 40% των οσπρίων είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα.

\r\n

Τα φρούτα με πυρήνα (αβοκάντο, βερύκοκο, μάνγκο κλπ)

\r\n

Εδώ τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα. Πάνω από τα μισά φρούτα με κουκούτσι (54,8%) φέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά τα φρούτα δέχονται μεγάλες επιθέσεις από έντομα και ραντίζονται πολύ τακτικά.

\r\n

Τα φρούτα με κουκούτσι (μήλα, αχλάδια κλπ)

\r\n


Τα μήλα δέχονται σφοδρές επιθέσεις από σκουλήκια και έντομα. Αποτέλεσμα πάνω από 65,2% των δειγμάτων φέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

\r\n

Οι πιπεριές

\r\n


Ραντίζονται συχνά και το 66% των δειγμάτων εντοπίστηκαν με φυτοφάρμακα.

\r\n

Οι σαλάτες

\r\n

Δέχονται τα περισσότερα ραντίσματα, περίπου τα 2/3 της σαλάτας που καταναλώνουμε έχει φυτοφάρμακα.

\r\n

Οι φράουλες

\r\n


Το 71,3% των δειγμάτων έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

\r\n

Τα εσπεριδοειδή

\r\n


Το 75% στα πορτοκάλια και τα λεμόνια έχουν φυτοφάρμακα.

\r\n

Οι φραμπουάζ

\r\n


Το 75,9% από τα εξαίσια αυτά φρούτα έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

\r\n

Τα σταφύλια

\r\n

Σε παγκόσμια κλίμακα το 73,8% των σταφυλιών έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το πρόβλημα με τα σταφύλια το έχουν πολλά εποχιακά φρούτα, αφού η φλούδα δεν αφαιρείται και είναι εκεί ακριβώς που ραντίζονται.

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

Ν Η Greenpeace, επιβεβαιώνει πως δεκάδες φυτοφάρμακα καταλήγουν στο πιάτο μας και η διατροφή μας κινδυνεύει, με παράπλευρη απώλεια… τις μέλισσες

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

Ο δεύτερος κύκλος αναλύσεων σε φρούτα και λαχανικά που πραγματοποίησε η Greenpeace, επιβεβαιώνει πως δεκάδες φυτοφάρμακα καταλήγουν στο πιάτο μας και η διατροφή μας κινδυνεύει, με παράπλευρη απώλεια…
τις μέλισσες.

\r\n

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 έγιναν αναλύσεις σε 34 δείγματα 11 λαχανικών και φρούτων ευρείας κατανάλωσης, τα οποία πωλούνται στην ελληνική αγορά. Στα δείγματα εντοπίστηκαν υπολείμματα από 32 εξαιρετικά τοξικά φυτοφάρμακα (πολλά από αυτά απαγορευμένα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), που είναι πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Greenpeace απαιτεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαγορεύσει οριστικά όλα τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας και βάζουν σε κίνδυνο τις μέλισσες και να στηρίξει τη βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα.

\r\n


Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα αφορά στα χημικά κοκτέιλ (παράλληλη χρήση πολλών φυτοφαρμάκων στο ίδιο φρούτο ή λαχανικό). Στα 4 δείγματα μήλων εντοπίστηκαν 17 διαφορετικές δραστικές ουσίες με το ένα δείγμα να συγκεντρώνει 9 από αυτές ταυτοχρόνως. Σε ένα μόνο δείγμα αχλαδιών βρέθηκαν 6 δραστικές ουσίες. Στα 4 δείγματα κερασιών βρέθηκαν συνολικά 7 δραστικές ουσίες και 4 ουσίες στα 2 δείγματα ντομάτας. Πάνω από τις μισές δραστικές ουσίες που εντοπίστηκαν στο σύνολο των δειγμάτων είναι διασυστηματικές, δηλαδή δεν παραμένουν μόνο στον εξωτερικό φλοιό του φρούτου και του λαχανικού, αλλά εισχωρούν στους ιστούς του, άρα βρίσκονται σε ολόκληρο τον καρπό και όχι μόνο στην επιφάνειά του.

\r\n

Εξαφανίζονται οι μέλισσες, εξαφανίζεται η τροφή μας

Οκτώ από τις δραστικές ουσίες που βρέθηκαν είναι πολύ επικίνδυνες για τις μέλισσες, με 5 να ανήκουν στην κατηγορία των νεονικοτινοειδών. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Επτά στα δέκα λαχανικά και φρούτα εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών (η μεταφορά της γύρης για να γονιμοποιηθούν τα άνθη και να γίνουν καρποί). Όσο οι πληθυσμοί των μελισσών καταρρέουν λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων, τόσο εμείς στερούμαστε βασικά είδη διατροφής. Η Ευρώπη έχει αρχίσει να κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος, αφού πρόσφατα προχώρησε σε μερική απαγόρευση 3 νεονικοτινοειδών και του φυτοφαρμάκου Fipronil. Η Ελλάδα μάλλον όχι…

\r\n

 

\r\n

Συσκευή τσέπης εντοπίζει φυτοφάρμακα στα τρόφιμα!!

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» Συσκευή τσέπης που εντοπίζει άμεσα φυτοφάρμακα και τοξίνες στα τρόφιμα. Ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κατασκευάζουν μια φορητή συσκευή που θα μπορεί γρήγορα, φτηνά και αποτελεσματικά να ελέγχει αν οι τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν φυτοφάρμακα, αλλεργιογόνα, τοξίνες και σε τι ποσότητες.

\r\n

www.dietonline.gr