Φόρτωση...
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα dietonline.gr Ένας διαδικτυακός χώρος που μπορείτε να ενημερωθείτε για θέματα διατροφής, εθελοντικής δράσης και πολλά περισσότερα...

Γύρος ο αγαπημένος..

\r\n


\r\n

\r\n

<<Κι αν παχαίνει τι σε νοιάζει, αφού η διαιτολόγος και στην δίαιτα τον βάζει…>>

\r\n

Κάπως έτσι μελωδικά απαντώντας στο στιχάκι της φωτογραφίας θα σας

\r\n

μιλήσω σήμερα για τον αγαπημένο μας γύρο.

\r\n

Αν νομίζεται ‘ότι θα πρέπει να στερήστε αγαπημένες διατροφικές

\r\n

απολαύσεις για να αδυνατίσετε, κάνετε λάθος..

\r\n

Ναι δεν λέω είναι παχυντικός αλλά όταν περιέχεται σε ένα ισορροπημένο

\r\n

πρόγραμμα δεν αποτελεί παρασπονδία. Αν με ρωτήσετε τι να περιέχει για να μην είναι πολύ παχυντικός θα σας απαντήσω να περιέχει όλα εκείνα που σας ικανοποιούν για να τον απολαύσετε. Όμως ως διαιτολόγος πρέπει να σας

\r\n

ενημερώσω για τα θερμιδικά του στοιχεία χωρίς όμως να σας προκαλέσω ενοχές..

\r\n

ΙΣΤΟΡΙΑ

\r\n

Ο γύρος είναι ένα από τα σημαντικότερα εδέσματα που έχει σκοπό να δοκιμάσει ο τουρίστας κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, μαζί με το μουσακά και το σουβλάκι.

\r\n

Γύρος ονομάζεται το έδεσμα που αποτελείται από κομμάτια χοιρινού κρέατος από διάφορα μέρη του ζώου. Το νοστιμότερο γύρο τον κάνει κρέας από το λαιμό του χοίρου. Ονομάζεται έτσι γιατί το κρέας για να ψηθεί περνιέται σε κατακόρυφη μεταλλική σούβλα που γυρίζει γύρω από τον άξονά της, με τη φωτιά στη μια πλευρά. Ο γύρος φτιάχνεται και με κιμά - όπως το γνωστό κεμπάπ - αλλά και με κρέας κοτόπουλου. Προσφέρεται τυλιγμένος σε πίτα (άζυμο ψωμί), αλλά και σαν μερίδα. Σερβίρεται με διάφορες σαλάτες - χαρακτηριστικότερη το τζατζίκι - ντομάτα, κρεμμύδι και τηγανητές πατάτες. Σήμερα στην Ελλάδα ο γύρος με κιμά έχει απαγορευθεί με σχετική αγορανομική διάταξη λόγω των υγειονομικών παραβάσεων που είχαν σημειωθεί
Το αραβικό φαγητό shawarma και το μεξικάνικο tacos al pastor είναι όλα παρόμοια με τον γύρο, και όλα προέρχονται από το Τουρκικό
Ντόνερ Κεμπάπ το οποίο δημιουργήθηκε στην πόλη Bursa στον 19ο αιώνα. Το ντονέρ κεμπάπ αποτελείται από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο, ωστόσο στην Ελλάδα επικράτησε παραλλαγή με χοιρινό, αφού οι Χριστιανοί μπορούν να καταναλώσουν αυτό το κρέας.
Στα αραβικά Εμιράτα βάζουν αντί για τζατζίκι ψιλοκομμένο φιστίκι, ενώ ακόμα και σήμερα στην Κρήτη χρησιμοποιούν γιαούρτι.
Τα μικρομάγαζα που άνοιξαν το
1922-1923 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μετά τον πόλεμο εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στις βαλίτσες των προσφύγων ήταν κι οι συνταγές του γύρου, που ταξίδεψαν μαζί τους ως την Αμερική και την Αυστραλία.

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΧΕΙ

\r\n

Σύμφωνα με τους πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο ψητός γύρος από χοιρινό κρέας παρέχει 350-370 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, 24,9 γραμ. πρωτεΐνης και 22,5 γραμ. ολικό λίπος. Το 37,5% του λίπους είναι κορεσμένο και δίνει 100,3 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμ. τροφής

\r\n

Αναλυτικότερα 

\r\n

Πίτα καλαμάκι κοτόπουλο 330 θερμίδες

\r\n

Πίτα καλαμάκι χοιρινό 360 θερμίδες

\r\n

Πίτα γύρος κοτόπουλο 350 θερμίδες

\r\n

Πίτα γύρος χοιρινό 370 θερμίδες

\r\n

Πίτα κεμπάπ 420 θερμίδες

\r\n

 

\r\n

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

\r\n

Υλικά

\r\n

 

\r\n
    \r\n
  • 6 πίτες για σουβλάκι
  • \r\n
  • Κρεμμύδι
  • \r\n
  • Ντομάτα
  • \r\n
  • Τζατζίκι ή
  • \r\n
  • Σώς
  • \r\n
\r\n

 

\r\n
    \r\n
  • 1 kg πανσέτα κομμένη σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες
  • \r\n
  • 2 κουταλιές λάδι
  • \r\n
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • \r\n
  • ½ περίπου κουταλάκι ρίγανη (κατά βούληση)
  • \r\n
  • Αλάτι
  • \r\n
  • Πιπέρι
  • \r\n
  • Λεμόνι (προαιρετικά)
  • \r\n
\r\n

Αλατοπιπερώνουμε την πανσέτα και τη σωτάρουμε με το λαδάκι και το σκόρδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Σβήνουμε με λεμονάκι και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Σε πολλούς αρέσει να προσθέτουν στο γύρο πράσινη πιπέρια, . Αν όμως θέλετε τη σωτάρετε κι αυτή μαζί με το γύρο.
Γεμίζουμε τις πίτες με το γύρο και τα παραπάνω υλικά, ανάλογα με την όρεξη και τα γούστα μας.

\r\n

 

\r\n

ΦΤΙΑΞΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΩΣ

\r\n

 

\r\n

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

\r\n

1 κ σούπας μουστάρδα

\r\n

1 κ γλυκού μαγιονέζα

\r\n

Λίγο ελαιόλαδο

\r\n

Ρίγανη και πιπέρι

\r\n

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και έχουμε μία σπιτική σώς.

www.dietonline.gr