Φόρτωση...
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα dietonline.gr Ένας διαδικτυακός χώρος που μπορείτε να ενημερωθείτε για θέματα διατροφής, εθελοντικής δράσης και πολλά περισσότερα...

Το φαγητό δεν είναι η λύση στα προβληματά μας

\r\n
\r\n
Σήμερα θα αγγίξω ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.Την συσχέτιση της ψυχής και του σώματος. Άρρηκτα συνδεδεμένα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.
\r\n
«Όταν η ψυχή πονά το σώμα νοσεί..»
\r\n
 
\r\n
\r\n
Επειδή η παχυσαρκία είναι νόσος συσχετίζεται άμεσα με ψυχικές ευαισθησίες,πληγές, ψυχικά κενά που μπορεί να βιώνει κάθε άνθρωπος..
\r\n
Από την εμπειρία μου θα έλεγα ότι το 90 τοις εκατό των περιπτώσεων παχυσαρκίας κρύβουν ψυχικές αιτίες..Τι συμβαίνει λοιπόν, φτιάχνουμε έναν φαύλο κύκλο απ τον οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε ή νομίζουμε ότι δεν μπορούμε..
\r\n
 
\r\n
Δεν είμαι καλά- τρώω πολύ επειδή δεν είμαι καλά - δεν είμαι καλά γιατί πήρα κιλά - τρώω ξανά πολύ να νιώσω καλά… Το αποτέλεσμα είναι να μην έχω λύσει το αρχικό μου πρόβλημα αντιθέτως να έχω δημιουργήσει ένα ακόμα, την παχυσαρκία..
\r\n
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως γι αυτό. Σαν διαιτολόγος αλλά και σαν άνθρωπος θα σας συμβούλευα να διαχωρίσετε την ψυχή από το στόμα..Δεν είναι εύκολο. Το ξέρω, αλλά πρέπει να προσπαθούμε.
\r\n
Τι λένε οι έρευνες
\r\n
«Τρώω επειδή είμαι καταθλιπτικός και είμαι σε κατάθλιψη επειδή τρώω». Η ατάκα αυτή που ακούστηκε στην ταινία των Austin Powers μπορεί να εξηγηθεί πλέον από την έρευνα νευροεπιστημόνων που συνεργάζονται με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, το Νοσοκομειακό Κέντρο Ερευνών και τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου. «Εκτός από την πρόκληση της παχυσαρκίας, υπάρχουν τροφές που μπορούν πράγματι να προκαλέσουν χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο με τρόπο παρόμοιο με τα παράνομα ναρκωτικά και, τελικά, να οδηγήσουν σε κατάθλιψη», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ Στέφανι Φούλτον.
\r\n
Όπως συμβαίνει και με τους τοξικομανείς, ένας φαύλος κύκλος υπάρχει και στους παχύσαρκους, αφού υπάρχουν «τρόφιμα που χρησιμοποιούνται ως τρόπος καταπολέμησης της κατάθλιψης, αλλά στη συνέχεια προκαλούν 
\r\n
παχυσαρκία και μεγαλύτερη κατάθλιψη».«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αλλά έχουμε πολύ μικρή κατανόηση για τους νευρικούς μηχανισμούς και τα σχέδια ανταμοιβής του εγκεφάλου που συνδέουν αυτά τα δύο προβλήματα», είπε η Φούλτον. «Είμαστε, πάντως, σε θέση να αποδείξουμε για πρώτη φορά ότι η χρόνια κατανάλωση εύγευστων αλλά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά φαγητών έχει προ-καταθλιπτικά αποτελέσματα!»
\r\n
Το ελαιόλαδο ως αντικαταθλιπτικό
\r\n
Σύμφωνα με μια έρευνα, όσα περισσότερα κορεσμένα τρανς λιπαρά καταναλώνει κάποιος, όχι μόνο κάνει κακό στην καρδιά του, αλλά και στην ψυχική του υγεία!
\r\n
Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, διαπίστωσαν στο πλαίσιο της μελέτης πως κάποιες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.
\r\n
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "plos one".
\r\n
Οι επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας.
\r\n
Μετά από έξι χρόνια 657 άτομα είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.
\r\n
Όπως φάνηκε, όσοι κατανάλωναν συχνά έτοιμα φαγητά από ταχυφαγεία και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα τρανς λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση έως και 48% του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.
\r\n
Όσο περισσότερα λιπαρά κατανάλωνε κάποιος, τόσο φαινόταν να επιβαρύνει την ψυχική υγεία του, σύμφωνα με τους ερευνητές.
\r\n
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα πολυακόρεστα που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.
\r\n
Ναι στο γιαούρτι
\r\n
Έρευνα έδειξε πως τα προβιοτικά ή «καλά» βακτήρια των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορούν και αλλάζουν την χημεία του εγκεφάλου ενώ παράλληλα καταπραΰνουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
\r\n
Οι επιστήμονες ξεκίνησαν  μια σειρά μελετών σε ποντίκια, στα οποία οι ερευνητές χορήγησαν το βακτήριο γαλακτοβάκιλλος (ή λακτοβάκιλλος) rhamnosus. Αποτέλεσμα; Τα ζώα εκδήλωσαν λιγότερες ενδείξεις στρες, άγχους και καταθλιπτικής συμπεριφοράς, διαβεβαιώνοντας έτσι τους ειδικούς για τις εγκεφαλικές αλλαγές.
\r\n
Παρά τα αποτελέσματα, οι  ερευνητές προειδοποιούν πως σε καμία περίπτωση ένας ασθενής δεν θα πρέπει να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή του, πιστεύοντας πως θα γίνει καλά τρώγοντας γιαούρτι.
\r\n
«Κάθε φορά που θα θελήσεις να λύσεις το πρόβλημά σου τρώγοντας πολύ ,να θυμάσαι ότι το επιδεινώνεις δεν το λύνεις..»

www.dietonline.gr