Φόρτωση...
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα dietonline.gr Ένας διαδικτυακός χώρος που μπορείτε να ενημερωθείτε για θέματα διατροφής, εθελοντικής δράσης και πολλά περισσότερα...

Το αλκοόλ με μέτρο ίσως οφελεί αλλα χωρίς μέτρο σίγουσα σκοτώνει

\r\n

Σήμερα φίλοι αναγνώστες θα σας μιλήσω για τα διάφορα είδη ποτών κατά πόσο, βλάπτουν, οφελούν και παχαίνουν. Δεν μπορώ όμως να μην υπενθυμίσω ότι δεν οδηγούμε ποτέ όταν έχουμε πιεί περισσότερο από όσο πρέπει. Σύμφωνα με το τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το αλκοόλ προκαλεί 1.8 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο…
Kρασί και μπίρα με μέτρο ωφελούν τα οστά

\r\n


Ένα ποτήρι κρασί ή ένα μπουκάλι μπίρα τη μέρα μπορούν να δυναμώσουν τα οστά των ανδρών και των γυναικών άνω των 60 ετών, όμως η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αδυνατίζοντας τα κόκαλα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "American Journal of Clinical Nutrition" (Aμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής) έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, υπό τη διευθύντρια του προγράμματος επιδημιολογίας Κάθριν Τάκερ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science. Όπως διαπιστώθηκε, η τακτική, αλλά με μέτρο, κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αύξηση της πυκνότητας των οστών του σώματος.

\r\n

Η θετική επίδραση αφορά κυρίως τη μπίρα για τους άνδρες και το κρασί για τις γυναίκες.Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πυρίτιο που υπάρχει στη μπίρα, συνεισφέρει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας στους άνδρες, οι οποίοι είναι καταναλωτές μπίρας. Είναι λιγότερο σαφές πού οφείλεται η θετική επίδραση του κρασιού (το οποίο πίνουν κυρίως οι γυναίκες) στα κόκαλα.Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει τα οστά, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι ασφαλώς δεν θα πρέπει κάποιος/α να εξαρτάται μόνο από τη μπίρα ή το κρασί για να διατηρήσει ή να αυξήσει την πυκνότητα και αντοχή των οστών του/της.
ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΤΩΝ

1 ποτήρι μπίρα 355 ml έχει 135-145 θερμίδες
Ουίσκι με αναψυκτικό: 110 θερμίδες/ποτήρι
1 ποτήρι κρασί κόκκινο ή άσπρο 104 ml έχει 70-75 θερμίδες

1 σφηνάκι 45 ml ρούμι, τζιν, βότκα ή ουίσκι έχει 97 θερμίδες

1 ποτήρι Μαρτίνι 65 ml έχει 135 θερμίδες

1 ποτήρι Pina Colada 133 ml έχει 262 θερμίδες

1 λικέρ 45 ml έχει περίπου 150 θερμίδες
Ένα ποτήρι σαμπάνια (125 ml) = 80 θερμίδες

Τζιν με τόνικ = 210 θερμίδες

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Είναι εθιστικό. Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι ανάλογος των ναρκωτικών και αποτελεί χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Σκοτώνει: σύμφωνα με το τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το αλκοόλ προκαλεί 1.8 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο…
Επηρεάζει την κοινωνικότητα και την ψυχολογία, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως επιδρά αρνητικά στη λήψη αποφάσεων.
Μειώνει τη σεξουαλικότητα. Παρόλο που πολλοί θεωρούν το αλκοόλ αφροδισιακό, στην πραγματικότητα έχει αρνητική επίδραση στη σεξουαλικότητα και των δύο φύλων, κυρίως λόγω της επίδρασής του στην ψυχολογία του ατόμου.
Επιβαρύνει τη λειτουργία του ήπατος. Το συκώτι είναι το πρώτο όργανο που προσβάλλεται από την κατάχρηση του αλκοόλ.
Ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους.
Αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Μάλιστα σε άτομα με χρόνια υπέρταση η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 3 ποτά τη μέρα) μειώνει τη δραστικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκεφαλικό.
Σχετίζεται με την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου (στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος, παγκρέατος, μαστού).
Αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα (αντιβιοτικά, παυσίπονα, ηρεμιστικά, αντιισταμινικά, φάρμακα για το διαβήτη, αντιεπιληπτικά κλπ). Οι συνέπειες είναι πολλές και δυσάρεστες και αφορούν τόσο τη λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως το στομάχι και το ήπαρ αλλά και τον περιορισμό της δραστικότητας του λαμβανόμενου φαρμάκου Μειώνει τα αντανακλαστικά και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

\r\n

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΑΛΚΟΟΛ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ
Οι ειδικοί συστήνουν τη διατήρηση των επιπέδων αλκοόλ σε 1-2 µονάδες ηµερησίως για τις γυναίκες και 2-3 µονάδες για τους άντρες. Μία µονάδα αλκοόλ είναι ίση µε 120ml κρασί, 330ml µπίρας και 40ml αιθανόλης (ουίσκι κ.λπ.).Βέβαια εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του κάθε οργανισμού γιατί σε κάποιες περιπτώσεις απαγορεύεται εντελώς.
Το καλύτερο θα ήταν βέβαια να το αποφύγουμε εντελώς ..

www.dietonline.gr