Φόρτωση...
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα dietonline.gr Ένας διαδικτυακός χώρος που μπορείτε να ενημερωθείτε για θέματα διατροφής, εθελοντικής δράσης και πολλά περισσότερα...

Αχ, γλυκειά μου σοκολάτα (Νο2)

\r\n

"Μπορεί να είναι αγαπημένη, είναι όμως πολύ παρεξηγημένη.. Όλοι την αγαπούν αλλά πολλοί την αποφεύγουν, καυτή ή παγωμένη, η γλύκα που έχει παραμένει. Ποτέ όμως ως υποκατάστατο.. "

\r\n


Φυσικά η σωστή απάντηση είναι η σοκολάτα.. Μπερδευτήκατε λίγο γιατί μου απαντήσατε η μπανάνα, η πιπεριά, η τούρτα… Οι νικητές είναι η Μ .Ο από Χαλκίδα, η Μ.Π από Χαλκίδα, η Σ.Κ από Ερέτρια και ο Σ.Σ από Κύμη.

\r\n


Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τις ευχές σας..
Εκτός από αγαπημένη είναι και ωφέλιμη –με μέτρο βέβαια-όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

\r\n


Η σοκολάτα προστατεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι μέτρησαν την ταχύτητα ροής του αίματος στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, την ώρα που ομάδα εθελοντών έτρωγε σοκολάτα, καθώς και όταν δεν έτρωγε. Επιπλέον, τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι η σοκολάτα επηρέαζε τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνουν την ροή του αίματος και, έτσι, ωφελούν τα κύτταρα του εγκεφάλου.«Η κατανάλωση μιας απλής σοκολάτας σχετίσθηκε με αλλαγές στην δυσκαμψία των αιμοφόρων αγγείων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Ουώλτερς, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο.

\r\n

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η σοκολάτα ασκεί ευθεία επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, πιθανώς λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει.»Πιστεύουμε ότι η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό, που έχει διαφανεί από προγενέστερες μελέτες, οφείλεται στο ότι η σοκολάτα αλλάζει την συμπεριφορά των αγγείων του εγκεφάλου».Τα φλαβονοειδή είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες των φυτικών τροφίμων, που έχουν σχετισθεί μεταξύ άλλων και με την προστασία από την στεφανιαία νόσο.

\r\n


Η σοκολάτα ενισχύει το μεταβολισμό
Αυτό ακριβώς υποστηρίζεται σε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικοι που τρώνε συχνά γλυκά με βάση το κακάο ζύγιζαν λιγότερο από αυτούς που τα έτρωγαν σπάνια.
Κάτι ακόμη πιο απροσδόκητο: διατηρούσαν τη γραμμή τους παρότι κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες απ’ όσους δεν έτρωγαν σοκολάτα και ακολουθούσαν το ίδιο περίπου πρόγραμμα άσκησης.

\r\n


«Η ουσία αυτή ίσως να προκαλεί ενίσχυση του μεταβολισμού, ο οποίος αντισταθμίζει την αυξημένη κατανάλωση θερμίδων» εξηγεί η βασική συγγραφέας της μελέτης, Beatrice Golomb, M.D., Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

\r\n


Μια φέτα κέικ σοκολάτα για πρωινό μας αδυνατίζει
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, οι οποίοι θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η προσπάθεια αδυνατίσματος επηρεάζεται από την σύσταση του διαιτολογίου ή αν απλώς είναι θέμα θερμίδων. Στη μελέτη συμμετείχαν 193 παχύσαρκοι, μη διαβητικοί εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα ακολούθησε διαφορετική δίαιτα, αλλά που παρείχε τις ίδιες θερμίδες: 1.600 στους άντρες και 1.400 στις γυναίκες. Η διαφορά ήταν πως η πρώτη ομάδα έτρωγε ένα μικρό πρωινό (παρείχε 300 θερμίδες) και η δεύτερη το πρωινό των 600 θερμίδων που καθημερινά συμπεριλάμβανε ένα γλυκό. Στη διάρκεια των 32 εβδομάδων της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Steroids», όλοι οι εθελοντές αδυνάτισαν.

\r\n

Η διαφορά στην απώλεια βάρους, όμως, ήταν δραματική. Με άλλα λόγια, όσοι εθελοντές έτρωγαν ένα γλυκό (λ.χ. μπισκότα, κέικ ή σοκολάτα) μαζί με το πρωινό τους, έχασαν κατά μέσον όρο 19 κιλά περισσότερα απ’ ότι οι εθελοντές που δεν έτρωγαν καθόλου γλυκά. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το φαγητό το πρωί γεμίζει τον οργανισμό με την ενέργεια που χρειάζεται, βοηθάει τον εγκέφαλο να λειτουργήσει και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό – γεγονός απαραίτητο για το αδυνάτισμα και τη διατήρηση του νέου βάρους. Την επόμενη φορά που θα σας πουν ότι η σοκολάτα παχαίνει, να τους απαντήσετε ότι θα πρέπει να διαβάζουν την <<στήλη της σωστής διατροφής>> στο Π.Β…

www.dietonline.gr